Gotland Sofia

Gotland Sofia blev den andra leveransen i Gotlandsbolagets kvartett av isförstärkta tankfartyg som man kom att kalla för Gotland Class. Efter snart 15 år ägs systerfartygen fortfarande av Gotlandsbolaget och dess dotterbolag Gotland Class Shipping. Gotland Sofia har under sina år råkat ut både för pirater, maskinhaveri och nekade skatteavdrag.

Gotland Sofia vid dopet. Foto: Gotlandsbolaget

GSI-kvartetten

I årsredovisningen 2003 beskrev styrelseordförande Jan-Eric Nilsson och VD Jan-Erik Rosengren med stor tillförsikt satsningen på isklassade produkttankfartyg:

Rederi AB Gotland har även beställt två nya isklassade produkttankfartyg. Fartygen, som är på 52.000 tons dödvikt vardera, är beställda vid Guangzhou Shipyard International i Kina för leverans i början av 2007. Det är samma varv som byggt de stora snabbfärjor som nu gör stor succé i Gotlandstrafiken. Fartygen byggs enligt en högklassig specifikation med dubbla skrov och högsta isklass. Fartygen byggs för att klara morgondagens krav på fartyg som transporterar petroleumprodukter i den numera skyddsklassade Östersjön. Vi är mycket glada att få chansen att bygga dessa nu eftersom varven världen över i princip är fullbelagda ett antal år framöver. Att projektet gjorts möjligt är tack vare vårt goda samarbete med D/S Dampskibsselskabet Torm i Danmark och Guangzhou Shipyard International i Kina samt deras moderbolag China Shipbuilding Trading Company Ltd. Vi är glada över att ha detta goda samarbete med två så framstående internationella varv. Med dessa beställningar arbetar vi vidare med vår målsättning att ligga i teknikens absoluta framkant med vår fartygsflotta. Det mycket glädjande gensvar vi fått på våra satsningar i nya fartygstyper till Gotlandstrafiken stärker oss i vår övertygelse att den satsningen är riktig. Vi tror att vi ska få en liknande framgång med dessa nya produkttankfartyg nu när Östersjön äntligen klassats som ett PSSA (Particularly Sensitive Sea Area). 

Ordern kom snart att utökas till totalt fyra fartyg och i slutet av 2006 kunde Gotlandsbolaget motta det första systerfartyget som döpts till Gotland Carolina. I mars 2007 levererades så Gotland Sofia, följt av Gotland Aliya och Gotland Marieann under 2008. Utöver Gotlandsbolagets kvartett levererades åtta systerfartyg till andra redare, och samtliga 12 fartyg kom att ingå i ett poolsamarbete som managerades av Torm.

Pirater bordar skeppet

Strax efter klockan 03 på morgonen den 31 juli 2011 kontaktade befälen på Gotland Sofia driftbolaget Wisby Shipmanagement och meddelade att beväpnade pirater höll på att borda fartyget. Därefter tog hela besättningen skydd i ett låsbart utrymme ombord i väntan på assistans. Gotland Sofia var vid tillfället sysselsatt med en ship-to-ship operation utanför Benins huvudstad Cotonou när piraterna tog sig ombord på det andra fartyget. Därefter lyckades piraterna – som uppgick till ett tiotal – ta sig vidare över till Gotland Sofia.

En sönderskjuten ventil ombord. Foto: Wisby Tankers

För att minska riskerna för piratattacker låg fartyget endast sjuttio kilometer från hamninloppet och Benins flotta var snabbt på plats varvid piraterna flydde i skydd av mörkret. Besättningen på Gotland Sofia som bestod av fyra svenskar, arton filippinare samt en ukrainare, kunde därefter lämna det skyddade utrymmet och var fysiskt helt oskadda. Fartyget fick endast små materiella skador och eskorterades närmare hamnen i Cotonou för en grundlig genomsökning av militären för att säkerställa att inga pirater ännu fanns ombord. 

Wisby Shipmanagement menade efter händelsen att man tidigare avvisat tanken på att beväpna besättningen och att man principiellt inte ville ha vapen ombord i en civil trafik, men att man eventuellt skulle behöva revidera sin uppfattning om inte myndigheterna kan garantera säkerheten i farvattnen där pirater opererar.

Poolsamarbeten och charter

Under 2010 koncentrerades Gotlandsbolagets tankverksamhet till det nybildade dotterbolaget Gotland Tankers AB. Samtliga dotterbolag med engagemang inom produkttank överfördes därmed till Gotland Tankers där Ann-Marie Åström utsågs till VD. Det mångåriga samarbetet med Torm började därmed lida mot sitt slut. Gotland Tankers ingick istället ett samarbete med det nybildade bolaget Hafnia Management A/S och samtliga fartyg i Gotland Class kom istället att ingå i Hafnias MR-pool. Det av Gotlandsbolaget och Wisby Tankers gemensamägda Wisby Shipmanagement svarade även fortsättningsvis för drift och underhåll, men från 2012 övertog V-Ship UK ansvaret för drift och underhåll av Gotland Sofia och Gotland Aliya.

Gotland Sofia i IJmuiden i april 2012 vid samma tillfälle som vinjettbilden. Credit: Marcel Coster

Poolsamarbetet med Hafnia pågick fram till slutet av 2018 då Gotland Tankers istället ingick ett tvåårigt timecharteravtal för sina fartyg i Gotland Class med Clearlake Shipping. Anledningen var att lönsamheten i poolsamarbetet inte var tillfredsställande, och genom chartern till Clearlake med en dagstariff på 12 200 dollar förbättrades fartygens intjäning. Bakom det anonyma namnet Clearlake Shipping döljer sig för övrigt den svenske affärsmannen Torbjörn Törnqvist och hans mycket stora konglomerat Gunvor Group. Drift och underhållsansvar för Gotland Sofia övertogs nu av SP Hamburg Tankers GmbH.

I september 2020, under chartern till Clearlake, råkade Gotland Sofia ut för blackout i ett kritiskt läge. Strax efter avgång från Istanbul, lastad med flygbränsle, upphörde fartygets framdrift och elförsörjning ute i Bosporen varför hon tappade manöverförmågan. Turkiska myndigheter utfärdade restriktioner för fartygstrafiken i området tills bogserbåtarna Kurtarma 5 och Kurtarma 11 kunde assistera och Gotland Sofia ankras upp. Hon förblev liggandes i några dagar i väntan på reparationer och garantier till turkiska myndigheter att bärgningsersättning skulle utgå.

Nytt poolsamarbete med Maersk

Det danska tankfartygsrederiet Maersk Tankers ägs privat av Mærsk-familien och har under ett antal år byggts upp till en av de största aktörerna på världsmarknaden. Bland annat förvärvades det svenska Broström Tankers år 2008 för drygt 3,5 miljarder kronor. Vid ingången av år 2021 kunde Maersk Tankers passera en milstolpe då deras MR-pool passerade 100 fartyg. Gotland Sofia och Gotland Carolina var nu två av de fartyg som anslöt till poolen efter att chartern till Clearlake löpt ut.

Efter att under 2020 ha utfört många resor i och mellan Medelhavet och Nordamerika för Clearlake har 2021 hittills präglats av nordeuropeisk trafik inom Maersks MR-pool.

Foto: Gotlandsbolaget

Uppdatering:

Den 28 september 2022 tecknades avtal med Oak Shipping Co om försäljning av Gotland Sofia för MUSD 18,5. Den 7 november överläts fartyget till sin nya ägare. Omdöpt till White Peach och registrerad på White Peach Shipping.

Kronologi

2007-03-23Levererad som Gotland Sofia till Rederi AB Gotland, Visby.
2022-11-07Såld till White Peach Shipping Co., Ltd., Nassau. Omdöpt till White Peach.

Specifikation

Längd183,0 meter
Bredd32,2 meter
Dräktighet29 283 GT
Lastförmåga53 160 dwt
MaskineriWärtsilä Sulzer 7RT-flex50, 11 340 kW, 15 knop.
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet51 399 kbm
Namnsignal/IMOOXSP2/9328144

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *